Hvis du mangler en ny brødvariant til brunchbordet, er disse koldhævede maltboller et godt bud. Maltmelet giver bollerne en skøn dyb farve og en let bitter undertone som giver en skøn smag. Rør dejen sammen dagen forinden og nyd disse lækre maltboller dagen efter. Lad mig vise dig hvordan.
Vil du gøre mig en tjeneste?
Hvis du afprøver opskriften på maltbollerne og kan lide den, vil du så overveje at give mig en anmeldelse? Dette betyder utrolig meget for mig og gør det både nemmere for andre at finde opskriften – og muligt for mig at lave flere opskrifter til dig.
Til sidst kan du finde mig på Instagram eller TikTok, hvor jeg deler mange flere opskrifter, behind-the-scenes, samt andre kreative projekter!
Prøv også: Koldhævede frokostboller med feta, oliven og soltørrede tomater eller Stjernebrød med feta, flødeost og nigellafrø
De bedste koldhævede maltboller med valnødder
Ingredienser
- 650 g manitobamel (eller normal hvedemel)
- 35 g maltmel
- 630 g kold vand
- 10-15 g gær (1/4 af pakken)
- 50 g valnødder
- evt. 50 g græskarkerner
- 1 spsk honning eller sukker
- 15 g salt
Sådan gør du
Dag 1
- Autolyse: Rør manitobamel, maltmel og vand sammen til massen er homogen og der ikke er klumper af mel. Det skal ikke æltes, men bare røres sammen. Kom et viskestykke over og lad det hvile i 30-60 minutter på køkkenbordet.
- Opløs gæren i 1 spsk vand i en seperat skål.
- Tilføj gær, honning eller sukker samt nødder og kerner til dejen og rør det kort sammen.
- Tilføj til sidst salt og lad dejen ælte i 10 minutter på røremaskinen. Hvis ikke du har en røremaskine blander du det bare sammen med en stor grydeske.
- Dæk skålen med husholdningsfilm og stil den i køleskabet natten over.
Dag 2
- Forvarm ovnen på 225° varmluft.
- Tag dejen ud af køleskabet og form ca. 13 boller af dejen.
- Drys evt. med ekstra græskarkerner eller havregryn og bag bollerne i 17-19 minutter, men tjek gerne undervejs. De skal lyde hule, når du banker under bunden på dem.
- Spis med smør, ost, en god brie eller lige det, du har lyst til 🙂
Lækre koldhævede boller med maltmel
Det tog sin tid, før jeg fik taget maltmelet ned fra hylden i Føtex. Men da det endelig skete, var det et match made in heaven og siden da har jeg bagt disse maltboller i ny og næ.
Hvis man aldrig har bagt med maltmel eller smagt maltboller, så er den bedste måde at beskrive smagen på som en anelse mørk og bitter – lidt ligesom kaffe, faktisk. Brødet får den lækreste farve ved bare at tilføje en lille smule maltmel, men da det også er med til at give den bitre smag, er det virkelig kun lidt der skal i!
Autolyse – hemmeligheden bag de lækre lufthuller
Hvis der er et step man bare ikke må skippe i denne opskrift, så er det autolyse.
Hvis du aldrig har hørt om begrebet før, så er det en process hvor man blander mel og vand sammen før alle de andre ingredienser kommer i. Det lader man stå i 30-60 minutter, hvilket er med til at udvikle brødets glutenstruktur og som bare giver et super lækkert brød!
Læs evt. Marias guide lige her.
Malt og manitoba mel
Når jeg laver disse boller, laver jeg dem gerne med manitobamel på grund af dens hæveevne. Så bliver de nemlig virkelig luftige med gode lufthuller og sprøde udenpå. Men jeg har også bagt opskriften med helt almindeligt hvedemel og begge dele fungerer fint.
Boller med havregryn og fuldkornshvedemel
Hvis man har lyst, kan man snildt erstatte 50g af hvedemelet med havregryn og 50g med fuldkornshvedemel. Så får man en grovere variant, som også mætter dejligt.
4 Comments
Lisa Stejlborg
januar 13, 2024 at 13:28Øv…mine boller blev mega flade. Kan simpelthen ikke regne ud, hvad der er gået galt. De smagte dog super godt, så jeg må bare prøve igen.
Milena Stijović
januar 19, 2024 at 16:38Hej Lisa,
Det er jeg da ked af at høre. Har du sørget for at din gær var frisk, og at dit vand ikke var for varmt? Hvis vandet er for varmt, så dræber det din gær! Og ellers kan det ske, at alt efter meltype, så skulle du have brugt mere mel. Det er lidt svært at sige, hvad der kunne være gået galt, men fantastisk at de smagte godt, og at du har mod på at prøve igen 😀
Mvh,
Milena
Lisa
marts 10, 2024 at 07:28Hej Milena
Nu har jeg bagt dem igen, og denne gang blev de perfekte
Jeg tror ikke, at jeg har æltet dem nok første gang, og derfor har jeg ikke fået udviklet glutenen nok. Dejen havde en helt anden konsistens denne gang.
Tak for en dejlig opskrift
Vh Lisa
Milena Stijović
april 7, 2024 at 13:45Hej Lisa,
Tusind tak for din feedback – hvor er jeg bare glad for at høre at det gik bedre anden gang :D. Den mel man bruger og æltetid kan nemlig gøre meget for udviklingen af gluten, især hvis man lige laver autolyse også! Jeg håber, at det er en opskrift der kommer i gemmebogen og bliver brugt igen.
Ha’ en herlig dag og tak for din kommentar,
Milena