Bagværk/ Brød og boller/ Opskrifter

Nemme koldhævede gulerodsboller – uden brug af røremaskine

koldhævede gulerodsboller

Leder du efter en opskrift på koldhævede gulerodsboller, der hverken er fancy eller kompliceret at lave? Og som kan røres sammen på 10 minutter, helt uden brug af røremaskine, klistrede hænder eller meget bageoverskud? Jamen så er du landet det rigtige sted. Riv et par gulerødder, bland ingredienserne sammen og lad tiden gøre arbejdet for dig. Bag dem dagen efter som de er og server dem til brunch eller i madpakken – og ellers kan du læse videre for tips, tricks og variationsmuligheder.

Prøv også: stjernebrød med feta og flødeost eller koldhævede müsliboller.

Koldhævede gulerodsboller

Skudsikre koldhævede gulerodsboller, der kan laves af alle og enhver på max tager 10 minutter. Ingen røremaskine eller klistrerede dejfingre her! Rør dejen sammen dagen inden og bag bollerne næste morgen. Smager bedst, når de er friskbagte, måske til brunch, men kan også bruges i madpakken.
Forb. tid10 minutter
Tilb. tid20 minutter
Hævetid18 timer
Samlet tid18 timer 30 minutter
Ret: Brunch, Koldhævede boller, Madpakke
Keyword: brunch, koldhævede boller, nemme boller
Antal: 15 boller
Forfatter: Milena Stijović

Ingredienser

 • 15 g gær
 • 5 dl koldt vand
 • 2-3 gulerødder, revet
 • 50 – 100 g solsikkekerner
 • 1-2 spsk sukker eller honning, gerne flydende
 • 3 spsk solsikkeolie (kan erstattes med olivenolie eller smeltet smør)
 • 2 dl havregryn
 • 2 dl grahamsmel (kan erstattes af hvedemel)
 • ca. 5 dl hvedemel
 • 1 tsk salt
 • Evt. 1 spsk surdej (om den er aktiv eller ej er ligemeget her)

Sådan gør du

 • Smuldrer gæren i en skål og hæld vand i. Lad det stå til gæren er opløst.
 • Når gæren er opløst, tilsættes honning, olie, revne gulerødder, solsikkekerner samt havregryn og grahamsmel. Rør godt rundt med en god grydeske.
 • Nu tilføjer du 3 dl hvedemel og salt. Rør rundt og bliv ved med at tilføje mere hvedemel ½ dl af gangen eller hvad du nu synes, indtil du står tilbage med en kompakt masse der ligner tyk havregrød. Den skal føles tung at røre i, men må samtidig ikke blive for tør.
 • Dæk skålen med noget vitawrap eller et låg og kom skålen i køleskabet (eller udenfor i garagen/på altanen, hvis det er koldt) og lad dejen hæve natten over.

Næste morgen

 • Forvarm ovnen ved 200-220° grader. Tag dejen op med 2 spiseskeer og kom ca. 10-12 klatter/boller på to bradepander belagt med bagepapir.
 • Bag bollerne i ovnen i ca 18-20 minutter. NB: Bagetiden afhænger meget af din egen ovn, hvor høje bollerne er samt deres størrelse. Jeg har lavet denne opskrift mange gange efterhånden, så jeg kender min ovn og justerer undervejs. Du kan ikke gå helt galt i byen uanset hvad, men hvis bollerne ikke bliver helt perfekte første gang, så noter og juster til næste gang.
 • Når bollerne er færdige, så lad dem stå og sætte sig en smule, inden de serveres. Hvis du prøver at skære en bolle over lige med det samme, kan den nemlig virke våd indeni. Bollerne smager bedst friskbagte, men fungerer også godt dagen efter. Har du til flere dage, ville jeg anbefale at fryse dem ned, så de forbliver friske.

Noter

Hvor længe kan bollerne holde sig? 
Jeg synes, at de smager bedst, når de spises på selve dagen eller dagen efter – især hvis de lige varmes lidt op eller ristes. Hvis man ikke kan nå at spise dem alle sammen i løbet af 2-3 dage, ville jeg anbefale at fryse dem ned. Opbevar bollerne i en tætlukket pose for at holde dem saftige og undgå at de tørrer ud. 
Varierer bollerne ved at skifte ud i korn, gryn, grønt eller ved at tilføje tørret frugt. Det er også ret lækkert. 
koldhævede gulerodsboller

Sunde gulerodsboller uden brug af røremaskine

Jeg har ikke altid haft det bedste forhold til koldhævede boller. Før i tiden så jeg dem som værende boller man lavede, når man ville springe over, hvor gærdet var lavest. Det har jeg som sådan ikke noget imod. Men alt for mange gange har jeg spist mig igennem tørre og kedelige koldhævede boller. Derfor har jeg eksperimenteret igen og igen og nu har jeg en opskrift, der sidder i lige i skabet og som opfylder mine kriterier til en god koldhævet bolle.

For det første havde jeg brug for en opskrift, hvor jeg slap for både røremaskine og ælteværk. At koldhæve er ikke nogen kunst, modsat min opskrift på stjernebrød med feta og flødeost. Derfor havde jeg brug for en opskrift, hvor det kunne gå lidt hurtigt og hvor selv en spade i køkkenet ville kunne være med. Disse boller tager derfor kun 5-7 minutter at smække sammen, alt efter hvor hurtig man er til at rive gulerødderne.

For det andet, ville jeg have mig en opskrift, hvor man ikke behøvede at være bange for at fejle med opskriften, hvis man tog det lidt på gefühlen. Så hvis man tilføjer lidt til eller fra, skulle man stadig kunne stå tilbage med et tilfredsstillende resultat – og det føler jeg, at man kan med denne opskrift.

Jeg har brugt havregryn, grahamsmel og hvedemel, og det er noget de fleste burde have på lager. Man kan sagtens lege lidt med ølandshvede eller måske lidt speltmel, men jeg ville stadig holde mig til samme ratio mellem grove melsorter og normal hvedemel, så man ikke står tilbage med en sten.

Derudover har jeg brugt solsikkekerner, men disse kan enten erstattes af hørfrø, chiafrø eller græskarkerner, eller helt undlades, hvis man vil.

koldhævede gulerodsboller

Kan jeg bruge andet end gulerødder?

Sidst men ikke mindst ønskede jeg mig en opskrift, hvor bollerne ikke blev for tørre eller kedelige. Derfor bruger jeg altid noget frugt eller grønt, der kan give fugt til dejen. I disse har jeg brugt gulerødder, men man kan prøve sig frem med squash,, æbler, rødbeder, græskar eller andet man kan rive.

Det eneste man skal være opmærksom på, er at det er forskelligt hvor meget væske de forskellige frugt og grøntsager indeholder. Squash og æble er mere våde end gulerødder, så derfor skal man lige justere melmængderne, men ellers kan man eksperimentere og lege som man har lyst.

For går det helt galt, kan man jo altid smække en portion sammen igen i morgen.

Så ja, her får du en simpel opskrift på koldhævede gulerodsboller og en simpel fremgangsmetode. Får du problemer med dejen og føler dig utilfreds, så prøv at lege rundt med mængen af mel og grønt. Der er så stor forskel på meltyper og ovne, så hvad der fungerer for mig, fungerer ikke nødvendigvis for dig.

koldhævede gulerodsboller

Alle billeder, opskrifter og content på hjemmesiden er originalt content, der er skabt af og tilhører mig, medmindre andet er angivet. Pin løs og del mere end gerne indlægget/opskriften med dine bekendte, venner eller hund men husk på at alt på bloggen er beskyttet af ophavsretten og intet af det må bruges uden tilladelse. Af god skik, så link til bloggen og tag mig på Instagram, hvis du bruger noget herfra som inspiration. Hvis du passivt aggressivt vælger at se bort fra dette, sender jeg nok en regning din vej. Men lad os helst forblive venner.

koldhævede gulerodsboller

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Opskrift Vurdering