Bagværk/ Brød og boller/ Opskrifter

Stjernebrød med feta, flødeost og nigellafrø – opskrift på fetabrød

Dette stjernebrød med feta må være en af mine absolut yndlingsopskrifter. Der er intet sundt eller helse over denne sag, men til gengæld smager den så fuglene synger, især hvis man elsker feta, ost og godt bagværk. Opskriften har lidt serbiske vibes i form af smag og det smukke udseende, og med et lille twist af nigellafrø er man sikker på en fantastisk smagsoplevelse – både for øjne og mund. 

Stjernebrød med feta og flødeost

Stjernebrød med feta, flødeost og nigellafrø

Endelig er det tid til at denne basse får en plads på bloggen igen. Hvis man har fulgt med fra bloggens spæde start, husker man måske denne opskrift.

Og man husker måske hvordan jeg kom til at slette min blog og alle de tilhørende opskrifter.

En af dem, jeg ikke kunne redde var dette stjernebrød med feta, flødeost og nigellafrø. Siden da har jeg fået et par henvendelser fra folk der ønskede at opskriften blev vakt til live igen.

En af mine læsere, Stefani skrev endda sit helt eget blogindlæg om hendes process med bagningen af dette brød! (TUSIND TAK)

Lidt over et år senere, og med mere overskud i baggagen, kunne jeg låne min mors ovn frem for min egen tarvelige en. Og så blev det da endelig tid til at gå i køkkenet igen, for at bage denne skønne sag.

Så ja, dette er virkelig en af de opskrifter, som jeg faktisk godt kan lide at vende tilbage til igen og igen, og alle elsker mig når jeg beslutter mig for, at stjernebrødet skal stå på menuen. Og længe får den da ikke lov til at stå, for lige så lang tid den tager at lave, lige så hurtigt er den spist.

Ingen madspild her.

Så hvis du ligesom mig elsker hvidt brød, feta og smukke smukke køkkenkreationer, så er du kommet det helt rigtige sted.

Stjernebrød med feta og flødeost
Stjernebrød med feta og flødeost

Et brød med feta og flødeost

Denne opskrift er lidt speciel for mig, da inspirationen til den kommer fra mine barndomsminder og besøg hos bedsteforældre. Hvis mit efternavn ikke allerede afslører det, har jeg nemlig balkanske rødder, og hvis man ved bare lidt om balkan eller Serbien, så ved man godt at brød spiller en stor rolle.

I mine sommerferier i Serbien stod min morfar tit meget tidligt op for at cykle ned til den lokale bager og sørge for, at der var varmt brød eller andre sager, når vi stod op. Andre gange var det min mormor eller mor der havde været i gang med at lave bagværk af forskellig art.

Proja, pita, burek, pogačice og jeg skal komme efter dig.

Hvidt brød, hvidt mel og en blanding af alt det gode i livet.

Fællesnævneren for alle mine yndlingsvarianter er, at der altid er en eller anden form for ost i. Jeg elsker virkelig ost som feta i bagværk, især når det er helt varmt. Feta smelter nemlig ikke, men det smager bare så meget anderledes når det har fået en tur i ovnen.

Jeg kan ikke helt sætte fingeren på hvad det er, men varm feta, hvidt brød og så lidt drys på toppen kan virkelig få mig til at savle og værdsætte at jeg er i live.

Og så minder det mig bare om min barndom og mine bedsteforældre.

Gud jeg savner dem.

Stjernebrød med feta og flødeost

Stjernebrød og fletteteknik

I Serbien laver man tit overvældende flot brød til mærkedage, og jeg har virkelig meget jeg skal nå at lære, hvis jeg overhovedet når at lære det hele. Derfor kunne jeg heller ikke dy mig for at pifte denne smagskombination op med et udseende, der var den værdig.

På Instagram ser man tit stjernebrød med kanelremonce eller nutella, men her får man mit bud på en salt version – så derfor blev det til et stjernebrød med feta.

Stjernebrød ser nemlig SÅ flotte og overskudsagtige ud, men de er faktisk ikke så svære at lave igen. Første gang man kaster sig ud i kunsten, kan man godt føle, at man står på dybt vand, men når man først har prøvet det, bliver med bidt af det.

For se lige brødet, det er rustikt men alligevel flot, og så tænker jeg også, at man nok får bonuspoint hvis man disker op med sådan et når man inviterer venner eller sine kære over til brunch eller fællesspisning.

Eller måske bliver man bare belønnet med et kram en søndag morgen, hvor hele huset dufter af hjemmebag?

Min familie er i hvert fald god til at værdsætte bagværket, men endnu bedre er de til at spise det. Brødet her holder enten i få timer, bliver snacket af i løbet af dagen og ellers holder det sig max til dagen efter, hvor de sidste rester bliver taget med på arbejde eller i madpakken.

Jeg elsker den glæde det her brød kan sprede, og så glæder jeg mig allerede til at lave det igen til alle mine yndlingsmennesker. Måske de kan få samme glæde, som jeg fik i mine unge dage da morfar diskede op med lækkert bagværk.

Man kan altid håbe.

Stjernebrød med feta og flødeost

Fetabrød how-to video

Da det kan være svært at finde ud af teknikken, forstå min kringlede tekst eller lige visualisere sig, hvordan det hele skal laves, får du lige en lille video med på vejen. Videoen er lidt kæmpe, så afspil den i fuld skærm for at kunne se det hele.

God bagelyst.

Stjernebrød med feta, flødeost og nigellafrø - opskrift på fetabrød

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 votes, average: 4,80 out of 5)
Loading...
By Milena Stijović Serves: 1 stjernebrød
Prep Time: 1 time og 40 minutter Cooking Time: 20 minutter

Dette stjernebrød med feta må være en af mine absolut yndlingsopskrifter. Der er intet sundt eller helse over denne sag, men til gengæld smager den så fuglene synger, især hvis man elsker feta, ost og godt bagværk. Opskriften har lidt serbiske vibes i form af smag og det smukke udseende, og med det lille twist af nigellafrø, er man sikker på en fantastisk smagsoplevelse - både for øjne og mund.

Ingredients

 • Dej
 • 150 ml vand
 • 150 ml mælk
 • 30 g gær
 • 50 g smeltet smør, let afkølet (50 g olie fungerer også helt fint!)
 • 2-3 tsk sukker (eller honning)
 • 450-500 g mel
 • 1 tsk salt
 • 1 æg + 1 spsk mælk til pensling
 • nigella- og sesamfrø
 • Fyld
 • 200-250g flødeost (brug din yndlings)
 • 200-250g fetaost, helst puckost!

Instructions

1

Lun mælk og vand op til det er lillefingervarmt, men heller ikke mere end det. Dette gøres enten i en mikroovn eller i en lille gryde.

2

Smuldrer derefter gæren i den lune blanding og lad det stå lidt, inden du rør rundt til det er opløst.

3

Hæld den afkølede smør (eller olie) i blandingen sammen med sukkeret og rør rundt.

4

Kom derefter 450 g mel og så salt ned til blandingen. Tilsæt kun det sidste, hvis det bliver nødvendigt. Jeg lader min røremaskine om at ælte dejen i ca. 10 minutter, men du kan også gøre det i hånden, men gå efter at bruge så lidt mel som muligt.

5

Når dejen er æltet, stilles den til hævning i ca. 40 minutter.

6

Når din dej har hævet æltes den kort igennem på et meldrysset bord. Del nu din dej i 4 lige store stykker.

7

Start med at rulle en klump dej som skulle du lave en rund pizza. Flyt denne udrullede cirkel over på en bradepande med et stykke bagepapir.

8

Nu kommer du det første lag flødeost på, ca 1/3. Hvis din flødeost er meget fast i det, ville jeg varme den meget kort op i en mikroovn, eller alternativt på en pande - men den må ikke smelte! Drys derefter noget feta over - igen ca. 1/3.

9

Rul nu en cirkel ud igen, og kom det ovenpå den cirkel, hvor du lige har lagt fyld på.

10

Denne process gentages, til du har delt fyldet ud af 3 omgange. Se evt. videoen længere oppe.

11

Nu kommer du en rund genstand, som en kageudstikker eller et glas, i midten, men pres det endelig ikke ned i dejen. Den skal bare hjælpe dig med skæreprocessen om lidt.

12

Skær 4 snit fra glasset i midten og ud til kanten, som ville du dele en pizza i 4 stykker. Derefter skærer du hvert "pizzastykke" i 4 mindre dele, så der i alt er 16 snitter hele vejen rundt. Igen, se den vedlagte video.

13

Løft 2 snitter og vrid dem 2-3 gange væk fra hinanden, hvorefter du presser enderne på de to snitter sammen, så det hænger godt fast og ligner en spids. Fortsæt processen, indtil du har et stjernebrød med 8 kanter.

14

Fortsæt på samme måde med resterne af snitterne, så stjernen får 8 takker i alt.

15

Kom et viskestykke over dejen og lad den efterhæve i ca. 20 minutter.

16

Forvarm ovnen til 200 grader varmluft. Rør i mellemtiden 1 æg sammen med 1 spsk mælk og pensel stjernen. Hæld derefter nigellafrø og sesamfrø over.

17

Bagt dit fetabrød i 15-20 minutter til det er gyldent og gennembagt - men tjek engang imellem, da alle ovne bager forskelligt, og dit brød er måske længere tid om at blive færdigt.

18

Lad dit brød køle en lille smule af, og nyd det mens det stadig er lunt og dejligt.

Alle billeder, opskrifter og content på Simple Stories er originalt content, der er skabt af og tilhører mig, medmindre andet er angivet. Pin løs og del mere end gerne indlægget/opskriften med dine bekendte, venner, hund og noget fjerde men husk på at alt på bloggen er beskyttet af ophavsretten, og intet af det må bruges uden tilladelse. Af god skik, så link til bloggen og tag mig på Instagram, hvis du bruger noget herfra som inspiration. Hvis du passivt aggressivt vælger at se bort fra dette, sender jeg nok en regning din vej. Men lad os helst forblive venner.

Stjernebrød med feta og flødeost

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  Mutantstjernen redder (ikke rigtig) verden! – Mine liv
  marts 25, 2019 at 16:31

  […] blev så til et stjernebrød med feta og nigellafrø, som jeg fandt en opskrift på på siden Simple Stories. Min version hedder en mutantstjerne, for min tålmodighed slap altså op der, hvor det var […]

 • Leave a Reply