Krompirusa, pita sa krompirom eller kartoffelpita på dansk, er en klassiker i det Serbiske køkken og i hele Balkan, vil jeg vove at påstå og her deler jeg opskriften 🧡.

Pita Krompirusa: Opskrift fra det Serbiske Køkken
Krompirusa, pita sa krompirom eller kartoffelpita på dansk, er en klassiker i det Serbiske køkken og i hele Balkan.
Men hvad er en Krompiruša så egentlig?
Den bedste måde at beskrive det på, er at det er en form for “bagt wienerbrød”, normalt lavet af filodej, der er blevet fyldt og derefter bagt sammen. Mange pita’er i Balkan er opkaldt efter fyldet, hvilket da også er tilfældet med krompiruša, da krompir oversat betyder ‘kartoffel’ – fun fact.
Krompiruša | Serbisk kartoffelpita
Ingredienser
- 1 pakke tyndt filodej
- 1 løg eller 1 porre
- 1 kg kartofler
- Olie
- 1-2 tsk vegeta-krydderi
- lidt salt og peber
- Olie/vandblanding
Olie/Vand blanding
- ½ dl olie
- 1 dl vand
Sådan gør du
- Forvarm ovnen til 200° varmluft.
- Skræl kartoflerne og riv dem alle groft.
- Kom de revne kartofler i en skål med vand og rør rundt med din hånd. Der vil komme bobler/skum på toppen. Dette er meningen. Si kartoflerne og fortsæt processen med at vaske dem, til dit vand ikke skummer mere.
- Hak løg/porre og steg det i en gryde med lidt rapsolie. Krydr til med vegeta, salt og peber.
- Tilsæt kartoflerne og steg det hele i yderligere 10 minutter.
- Smør en firkantet bradepande ind med lidt olie.
- Nu skal pitaen samles, lidt ligesom du ville samle en lasagne.
- Start med at komme et lag filodej på. Pensel det let med olievandblandingen. Læg et lag filodej ovenpå og gentag processen tre gange. Så i alt hedder det. 1. lag filo, olievandblanding, 1. lag filo, olievandblanding, 3. lag filo, olievandblanding. Se evt. det vedlagte billede, som skal læses nedefra og op.
- Kom derefter lidt kartoffelfyld på.
- Nu gentages processen med 3 lag filodej, efterfulgt af kartoffelfyldet, indtil du ikke har mere fyld tilbage.
- Modsat lasagne skal vi slutte samlingsprocessen af med at have filodej på toppen.
- “Pensel” toppen af pitaen med olie/vandblandingen til det hele er let dækket og lav snit i pitaen, så du har 15 stykker.
- Bages i 30-40 minutter i ovnen, til den er let gylden og knasende på toppen.
En pita krompiruša er egentlig ret simpel at lave og består af meget få ingredienser, hvilket jeg også tror er grunden til at den er så lækker og højt elsket i hele Balkan, inkl. min familie.
Jeg har været meget i tvivl om hvorvidt jeg skulle uploade min opskrift, da en Krompiruša kan laves på mange forskellige måder, og hvert land og familie har deres holdninger til hvad der skal i og hvordan den skal laves.
Dette er min udgave og en af de versioner vi laver i min familie – om det er den mest korrekte måde at lave det på, ved jeg ikke, men det er nemt og det er lækkert.
Følgende opskrift er lidt kompleks og kan virke uoverskuelig, men hvis du går til processen og samlingen, som lavede du en lasagne, vil du hurtigt opleve, at det er meget nemmere end man tror.
Ingredienser og variationer
Vegeta
Vegeta-krydderiet er meget populært i det jugoslaviske køkken og ender i næsten alle retter. Det er en form for aromatisk salt-blanding og smager himmelsk! Det fås i Lidl eller hos din lokale etniske købmand. Til nøds kan du også bruge en knust grøntsagsbouillonterning eller nøjes med salt og peber.
Jeg vil dog anbefale dig at anskaffe dig det!
Filodej
Filodej er lidt noget andet end butterdej, da det er meget tynde lag “dej”. Det kan til tider købes lidl, men ellers fås det hos din etniske købmand.
Pita fyld
Pita kan laves på mange måder og du kan også eksperimentere med fyldet – kun din fantasi sætterne grænserne for hvad der er muligt. Der findes variationer med spinat, svampe, ost eller endda søde varianter med æbler. Jeg har ikke selv en opskrift på en zeljanica endnu, men en serbisk æblekage går man aldrig galt i byen med.
Men der kommer helt sikkert flere fra min side! 😉
Ellers er der kun en ting at sige: Prijatno! 😉
Følg gerne med på Instagram hvor jeg deler mere inspiration og behind the scenes!
No Comments