Bagt havregrød er en vidunderlig måde at servere havregrød på, hvor man nemt smækker en grundmasse sammen og bager den i ovnen. Resultatet bliver en skøn morgenmad, der passer sig selv og minder lidt om kage. Den bagte grød kan både spises kold eller varm, gerne med lidt skyr eller yogurt ved siden af. Derfor egner den sig både til de langsomme morgener eller som meal prep til de mere travle dage, hvor morgenmaden måske endda skal med på farten.
Bagt havregrød med blåbær og banan
Denne sommer tilbragte min bror og jeg ret meget tid sammen hjemme hos min mor. Det plejer vi egentlig at gøre hvert år, men grundet Corona blev den tid forlænget og når man som søskende og familie går op og ned ad hinanden, kommer der bestemte rutiner.
En af de rutiner lyder som følger:
Bror: “Kan du ikke lige lave den der havregrød i ovnen?”
Mig: “Mener du bagt havregrød?”
Bror: “Ja”
Mig: “Med eller uden peanutbutter?”
Bror: “Lad os nøjes med peanutbutter som topping.”
Bagt havregrød – vores coronamorgenmad anno 2020
I de fleste danske hjem, er det nok surdejen der kom snigende sammen med Corona. Herhjemme er det den bagte havregrød der blev serveret igen og igen, morgen efter morgen. Og det bliver den stadig, hver gang vi mødes.
Sandheden er bare, at hvor surdej kræver taktik og overvejelser og vild planlægning, der kræver bagt havregrød ikke helt så meget. Det eneste du behøver at tage højde for, er at alle er stået op, og at en modig frivillig, som regel bloggens skribent, melder sig til at stå for morgenmaden.
Derefter er det bare at finde ingredienserne frem, røre dem sammen i en skål og komme herligheden i en ovn. Og vupti, du står tilbage med en bagt havregrød, som alle er glade for.
Basisopskrift på bagt havregrød uden æg
Det, der også gør at jeg altid vender tilbage til denne opskrift, er at alle kan være med her. Da den bagte havregrød er lavet uden æg og jeg tit bruger havremælk, er den derfor også vegansk.
Kan jeg erstatte eller udskifte …?
Denne opskrift på bagt havregrød, er hvad jeg vil kalde for en basisopskrift. Når det skal gå hurtigt, kan jeg godt lide at holde det simpelt og har derfor valgt at holde mig til ingredienser, som de fleste har i deres hjem.
Når det så er sagt, så kan man på en overskudsagtig lørdag sagtens lege og tilsætte lidt boghvedekerner, kogt quinoa eller tørret frugt og på samme måde kan man udskifte blåbær med hindbær og æbler med pærer.
Kan jeg lave bagt havregrød uden banan?
I denne opskrift bruger jeg en most banan, som både giver sødme og noget til konsistensen. Hvis ikke du bryder dig om banan, kan du prøve dig frem med æblemos og et par dadler. Det burde kunne klare jobbet 😉
Ellers kan du give dig i kast med denne opskrift på bagt havregrød med æbler og pærer.
Men nu har jeg da også informeret dig nok om grøden – så nu er det din tur til at kokkerere.
God bagelyst!
Bagt havregrød med blåbær og banan
Ingredienser
- 2,5 dl havregryn
- 1 knivspids salt
- 1 tsk kanel
- 1 tsk vaniljepaste eller 2 tsk vaniljesukker
- 1 håndfuld cashewnødder, hakkede (kan erstattes med alle slags nødder og kerner eller helt undlades)
- 150 g frosne blåbær
- 1 banan
- 1 æble
- 2,5 dl havremælk
- 2 dl vand
Eksempler på tilbehør
- skyr, yogurt eller creme fraiche
- chokoladeknapper
- peanutbutter
Sådan gør du
- Kom havregryn, de hakkede nødder, salt og kanel i en skål.
- Mos bananen og skær æblerne i mindre stykker. Kom det og de frosne blåbær over i skålen med de tørre ingredienser.
- Tilsæt til sidst havremælk, vand og vaniljepaste (eller vaniljesukker) og rør det hele godt rundt.
- Kom det hele i et ildfast fad. Hvis du plejer at have problemer med at få bagte ting ud af dit fad og det ikke er non stick, kan det være en god idé at smøre det først eller dække det med bagepapir inden du kommer grødblandingen i.
- Lad massen bage i 20-30 minutter. Hvor lang tid du vil bage din grød kommer an på din ovn, samt om du ønsker en fast konsistens, hvor grøden næsten kan skæres ud som kage eller en mere våd konsistens, som er svampet og snasket. Da der ikke er æg i opskriften, kan du prøve dig frem, til du finder dit sweet spot 😉
- Lad grøden køle lidt af, inden du server den. Jeg spiser den gerne med yogurt, skyr, mere frisk frugt, peanutbutter, chokolade, you name it. Alt godt fra køleskabet virker her, men hey, grøden i sig selv smager også fantastisk.
- God appetit 😀
4 Comments
Gucci
marts 23, 2022 at 08:41Grøden er jo flydende? Måtte tilføje mel, fordi det kunne virkelig ikke passe. Smager godt, men ville ikke turde at putte noget så tyndt og flydende ind i ovnen.
Milena Stijović
marts 23, 2022 at 10:55Hej Gucci,
Først og fremmest tusind tak for din kommentar – jeg beklager, at du ikke er tilfreds med det resultat du har fået.
Når det så er sagt, så er det meningen, at grøden skal være lidt til den flydende side. Har du set videoen, for så kan du se den endelige konsistens?
For det andet kan det afhænge meget af din ovn og bagetid. Jo længere tid du bager ovnen, jo mere fast bliver den. opskriften er regnet ud i de mængdeforhold du ville bruge, hvis du kogte din grød, altså 1 dl havregryn = 2 dl vand. Hvis du derfor næste gang vil have den mere eller helt fast ville jeg ikke tilføje mel, men flere havregryn og så give den 5-10 minutter i ovnen.
God dag,
Milena
Sofie
marts 23, 2022 at 11:00Fantastisk opskrift.
Jeg ændrer lidt i den alt efter hvad jeg har på lager. alle jeg har lavet den for, synes at den er mums ☺️
Milena Stijović
marts 23, 2022 at 11:01Hej Sofie,
Tusind tak for den fine kommentar! – vi laver også lidt om i den herhjemme, bruger gerne peanutbutter eller hindbær. 🙂
Mvh,
Milena