Aftensmad/ Frokost/ Morgenmad/ Opskrifter/ Pandekager og Vafler/ Serbisk

Palačinke – Serbiske pandekager

Palačinke er Serbiens og Balkans svar på pandekager og crepes. Det er en højt elsket klassiker i Balkan og ses i alt fra street food og på restauranter, til mormors hemmelige opskrift der smøres med Eurocream og Plazma Keks. I Balkan fungerer Palačinke ofte som et tomt lærred, og kan derfor både nydes med det søde eller salte fyld.

palačinke - serbiske pandekager opskrift -

Palačinke – De lækreste serbiske pandekager

Palačinke… mmm, mhh, mmm! Der er virkelig få ting, der er bedre end min mormors eller mors hjemmelavede pandekager eller crepes om man vil. Palačinke er en vaske ægte Balkan klassiker, og man finder det både som en del af vores street food, dessertbutikker, på den salte menu og hos enhvert hjem, selvfølgelig.

Modsat her i Danmark, hvor man ofte skelner mellem madpandekager og søde pandekager, tager man i Balkan kun udgangspunkt i en basisopskrift og fylder den med hvad end hjertet begærer.

I vores familie har det ofte været eurokrem, med en god omgang kunste plazma keks ovenpå, men mulighederne er virkelig uendelige. Her får du mine forslag og erfaringer med fyld af palacinke.

Pandekagefyld – Sødt og Salt

Der er mange måder at spise søde pandekager på, men det mest udbredte hit er Eurocream, (som er Balkans svar på nutella), drysset med kværnede Plazma Keks (vores nationalkiks). Alternativt kan man fylde dem med forskelligt slags syltetøj og marmelade som abrikos, blomme eller hyben. Endnu en kendt smagsvariant er med honning og valnødder.

Vælger man at spise dem som madpandekager i stedet, fylder man dem i Balkan ofte med forskellige oste, flødeost og røget kød.

Uanset hvad man kommer i sine pandekager, er Palačinke en vigtig del af den Balkans kultur og i sidste ende er der kun én rigtig måde at spise dem på. Serveret lige fra panden, dampende varme, så fyldet bliver smeltende lækkert. Mmmmm.

Jeg håber, at du får lyst til at kaste dig ud i det – Prijatno!

Prøv også: Uštipci – serbiske dejkugler ala doughnuts eller Serbiske madpandekager med yoghurt og spinat

Palačinke – Serbiske pandekager og crepes

Palačinke er Balkans svar på pandekager/crepes og smager vidunderligt! Denne basisopskrift holder sig lækker i flere dage og kan både fyldes med sødt og salt. Prøv evt. Balkans kæmpehit af en kombi – Eurocream (vores svar på nutella) toppet med Plazma Keks (Vores nationalkiks i kværnet version).
Gang gerne opskriften op, så du har til flere personer. God fornøjelse.
Forb. tid10 minutter
Tilb. tid15 minutter
Hviletid10 minutter
Samlet tid35 minutter
Ret: Morgenmad, Palačinke, Pandekager
Køkken: Balkan, Kroatisk, Serbisk
Keyword: Crepes, Kroatiske pandekager, Madpandekager, Palačinke, Serbiske pandekager
Antal: 7 pandekager
Forfatter: Milena Stijović

Ingredienser

 • 3 dl mælk eller havremælk
 • 2 æg
 • 3,5 dl mel
 • 1 tsk salt
 • 1 tsk sukker
 • 2-3 dl danskvand (den hemmelige ingrediens – min mor sværger)*
 • 0,5 dl solsikkeolie

Sådan gør du

 • Kom mælk, æg, salt og sukker i en skål og pisk det sammen med et piskeris.
 • Tilføj hvedemel 1 dl af gangen og rør godt mellem hver dl, så du løbende fjerner alle klumper.
 • Start med at tilføje 2 dl danskvand og solsikkeolie og rør godt rundt til alle klumper er forsvundet. Dejen skal være lind og lækker, men hvis konsistensen ikke helt er der, tilføjes der mere danskvand. Hvor meget danskvand der skal bruges, afhænger også af din meltype.
 • Lad dejen stå på køkkenbordet og sætte sig i 10-15 minutter.
 • Rør rundt igen og tjek konsistensen.
 • Varm en pande op ved middel varme og tilføj lidt olie på panden (er kun nødvendigt for den første pandekage, hvis du har en god stegepande).
 • Hæld en mængde dej på panden, der er nok til at dække hele bunden og vip den i en cirkulær bevægelse, så dejen dækker overfladen jævnt. Steg pandekagerne i 2-3 minutter på hver side til de er let gyldne.
 • Fortsæt processen. Fordi der allerede er olie i pandekagerne, burde du ikke behøve mere fedtstof til stegning, men test gerne af hvad der virker for dig.
 • Kom pandekagerne over på en tallerken eller et fad efterhånden som de bliver færdige.
 • Server med lige præcis det fyld du har lyst til 🙂

Noter

I Serbisk bagværk er det meget normalt at bruge danskvand. Det er med til at give lidt ekstra fluffyness og min mor sværger på, at det er med til at gøre alt bedre. Du kan prøve at erstatte det med vand eller mælk. Men giv det et skud og se om du bliver lige så forelsket 😉 
palačinke - serbiske pandekager opskrift -

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Opskrift Vurdering